Lunchlezing woontoren Onyx – Tielemans | Studievereniging KOers

Lunchlezing woontoren Onyx – Tielemans

Woontoren Onyx, Eindhoven

De toren Onyx is onderdeel van de transformatie van het Philips-Lightingterrein in de binnenstad van Eindhoven. De toren ligt aan de Mathildelaan in de oksel van het voormalige kantoorgebouw. Een verlichte ‘kroon’ op de toren verwijst naar de vormgeving van de Lichttoren en het Klokgebouw op Strijp-S. De reeks van lichtelementen benadrukt de as langs voormalige Philips-complexen.

De toren is 80 meter hoog met 13.000 m2 vloeroppervlak. De 135 appartementen van ongeveer 70 m2 zijn per zes op een verdieping geplaatst. Op de bovenste verdiepingen komt een luxe penthouse en op de begane grond is ruimte voor winkels. Parkeren kan in de garage onder het verhoogde plein rond de toren.

Het constructief ontwerp van deze toren is samengesteld uit een in het werk gestorte betonnen voet met daarop complexe combinatie van prefab betonnen elementen en in het werk gestorte vloeren. In onze lunch lezing willen wij laten zien hoe het ontwerpproces van de constructie in een toren als deze kan verlopen. Het constructief ontwerp zullen wij verder uitdiepen met onze mechanica schema’s. In het bijzonder willen wij de nadruk leggen op hoe het ontwerp gestart start is met eenvoudig mechanica schema,  het schema daarna transformeert naar een complex EEM model en de resultaten daarvan weer terug vertaald worden naar een eenvoudig schema.

Bookings