Studievereniging KOers wint opnieuw de innovatieprijs op de BetonKanoRace! | Studievereniging KOers

Studievereniging KOers wint opnieuw de innovatieprijs op de BetonKanoRace!

Voor de derde maal op rij wint studievereniging KOers de innovatieprijs tijdens de jaarlijkse BetonKanoRace. In Zevenhuizen werd gestreden om meerdere bokalen. De belangrijkste, gericht op innovatie en creativiteit in oplossing, werd gewonnen met een vernieuwende productiemethode: een kano ontwikkeld met behulp van vacuüm.

Het beton voor deze kano werd plat gestort in een zak en met sealing tape luchtdicht afgesloten. Nadat dit geheel onder vacuüm is gebracht werd de zak in een frame gehangen. Het beton is hierna onder vacuüm uitgehard. Deze methode biedt veel mogelijkheden als het gaat om het vervaardigen van dubbel gekromde dunwandige elementen (bijv. gevelpanelen). Een techniek die werd gewaardeerd door de jury en tevens genoeg ruimte laat voor een doorontwikkeling. Vorig jaar gooide KOers ook al hoge ogen op het gebied van innovatie, toen met een opvouwbare kano.

Ook heeft KOers deelgenomen aan de snelheidscompetitie. Hiervoor zijn drie kano’s gesmeerd met een Canadese vorm. De snelheidsprijzen werden gewonnen door de Betonbrouwers uit Twente. Team Construct van Hogeschool Saxion wist de lichtste kano (41,8 kilo) te bouwen; de prijs voor de zwaarste kano (circa 240 kilo) ging naar een Poolse ploeg.

De sectievereniging heeft negen maanden aan de kano’s gewerkt. Gedurende deze intensieve periode heeft de vereniging veel ondersteuning gehad van deskundigen en bedrijven. Zonder hen was het niet mogelijk om te deel te nemen aan de betonkanorace en opnieuw de innovatieprijs te winnen. Onze dank gaat uit naar: Qingliang Yu voor onder andere het ontwerpen van de betonmengsels en het leveren van de benodigde materialen. Frank Huijben voor de hulp bij het ontwikkelen van het concept. De medewerkers van het Pieter van Musschenbroek voor hun geduld en hulp tijdens het vervaardigen van de proefstukken en de uiteindelijke kano’s. Ook gaat onze dank uit naar de sponsoren: Het Cement & Beton Centrum, Hakron, Aronsohn raadgevende ingenieurs, Bouwen met Staal en S&P Clever Reinforcement Company. De leden van KOers willen we bedanken voor de hulp bij het bouwen van de uiteindelijke kano’s en de deelname aan het succesvolle weekend. Daarnaast willen we Holland Composites bedanken, het bezoek aan dit bedrijf bracht het proces in een stroomversnelling.