Verslagje Betonkanorace weekend 2017 – Enschede | Studievereniging KOers

Verslagje Betonkanorace weekend 2017 – Enschede

Op 12 mei was het zo ver: de Nederlandse Betonkanorace ging van start! Het begon op vrijdagmiddag met de weging en keuring van de kano’s. Tijdens het uitladen kwamen al veel deelnemers een kijkje nemen in de vrachtwagen. Onze strakke, witte Canadese kano’s werden ook dit jaar zeker weer gewaardeerd, maar wat vooral de aandacht trok waren de 3D-geprinte losse elementen die ernaast lagen. Met behulp van draadeindes konden de verschillende delen aan elkaar bevestigd worden om zo één waterdicht geheel te vormen. Wegens het hoge gewicht van de kano was het niet mogelijk om deze in zijn geheel te verplaatsen. Er werd dan ook een vlot in het water geplaatst welke diende als tijdelijke werktafel. Na de assemblage konden we het vlot laten zakken en was de kano klaar voor gebruik. De weging bevestigde het hoge gewicht: de kano woog maar liefst 412 kg. Dit was echter niet zonder beloning, naast een hele hoop spierpijn heeft het ook de prijs van de zwaarste kano opgeleverd!

Omdat de race op zaterdag al vroeg begon, heeft de commissie de kano op vrijdagavond al in elkaar gezet. Dit ging voorspoedig en we werden steeds enthousiaster voor de race. Helaas kregen we die nacht na het feest slecht nieuws. Ons vlot was door een aantal personen losgemaakt van de steiger waardoor deze was gekanteld. De kano waar we zo hard voor hadden gewerkt was er vanaf geschoven en verkeerd in het water gekomen waardoor deze naar de bodem was gezonken. Gelukkig bleef de commissie enthousiast en gaf het nog lang niet op. Er werden op zaterdag een aantal duikers ingezet om de kano te zoeken, onder water uit elkaar te halen en per segment boven water te halen. In de middag was het dan eindelijk zo ver: alles was weer boven water en we hadden een aantal nieuwe draadeindes gekregen om de kano opnieuw in elkaar te kunnen zetten. Wegens de beperkte tijd en een aantal kapotte stukken lukte het niet om de kano in zijn geheel te bouwen. Na overleg met de organisatie mochten wij een kortere kano inzetten in de race om zo toch mee te dingen naar de prijzen. Dit was zeker niet zonder resultaat, onze 3D-geprinte kano werd ook beloond met de innovatieprijs! Ook heeft de kano bewezen dat ze, ondanks haar hoge gewicht, toch zeker zeewaardig is. De benodigde 100 meter werd dan ook met succes afgelegd. De dag werd afgesloten met de prijsuitreiking en een feest op de campus van de Universiteit Twente. De volgende ochtend werden de nodige koppen koffie genuttigd tijdens het ontbijt en daarna was het alweer tijd om de tenten af te breken, onze kano’s in te laden en te vertrekken richting Eindhoven.

Wij kijken terug op een geslaagd weekend vol gezelligheid, spanning en sensatie. Wij willen de KOers-leden bedanken voor hun aanwezigheid, inzet en enthousiasme en hopen dat jullie ook een onvergetelijk weekend hebben gehad!

bkr

Reacties

  • solars.biz

    solars.biz